Carta d’amor de Sant Jordi

Estimada Pilar,

Com sap tothom, Sant Jordi és la versió bona de Sant Valentí. Per això, no se m’acudeix res millor per celebrar aquesta diada que expressar-te públicament el meu amor en una barreja perfecta de declaració romàntica i homenatge a la literatura. Aquestes paraules, doncs, te les dedico a tu:

La Pilarika és una persona a qui no poso cara ni veu, perquè no l’he coneguda mai. Segurament mai ho arribaré a fer. Tot i això, em té el cor robat. No és un match de Tinder ni una influencer a qui admiri en secret. Tot i que també hi has d’arribar perdent-te pels racons d’internet, les seves aspiracions són molt més honestes i humils. 

La vaig conèixer un dia en què, en un rampell nostàlgic, buscava versions digitals dels còmics que llegia de petit. Com sabreu els garrepes com jo, camarades de la ciberpirateria literària, no sempre és fàcil trobar el que busques. Cal saltar d’enllaç trencat en enllaç trencat i esquivar pestanyes furtives que prometen iPhones per ser el visitant un milió o especulen com deu ser el sexe entre dos alienígenes de genitals intimidatoris. Moltes vegades ni tan sols trobes el llibre que busques. Però aquell dia va ser diferent. Igual que Indiana Jones apartant l’última fulla de palmera abans de topar-se amb el temple perdut, jo vaig trobar aquell enllaç…, aquell enllaç sincopat de símbols estranys que seguien el tradicional “https://”. I, amb aquell enllaç, el paradís.

La web que la Pilarika havia fet per a mi contenia llistes i llistes amb tots els capítols dels grans clàssics del còmic francobelga i de l’època daurada del Tebeo espanyol. Cada arxiu en PDF (que, tal com dicta el paràgraf de benvinguda que encapçala la web, ha escanejat i digitalitzat la mateixa Pilarika) està meticulosament endreçat i retolat. Els Barrufets, Rompetechos,Tintin, Mortadelo i Filemón, Mafalda i Astèrix, són tots allà, a un clic de distància.

Adoro cada píxel d’aquella web. Fins i tot aquesta estructura capritxosa i enigmàtica típica de l’internet dels 2000. Fins i tot la còmic sans que omple la pàgina amb les seves corbes fredes que, ben segur, vas triar sabent que facilitaven la lectura a la gent dislèxica. Fins i tot aquell fons tan arriscat de textura de suro de paret. 

Però, per sobre de tot, t’adoro a tu, Pilarika. Per la feinada titànica que hi ha darrere del projecte. Pel rigor arxivístic. Per la bondat i l’altruisme que impliquen fer una tasca tan tediosa sense esperar res a canvi, només per les ganes de compartir la cultura de forma gratuïta, només per l’ànim de facilitar-ne l’accés a la resta de mortals. Perquè gent com tu, herois anònims, també manteniu la literatura en moviment. Seria sensat avisar-te que també n’estimo d’altres. Com en Pacoliteratura que, infatigable, penja audiollibres i poemes recitats a You Tube diàriament, amb veu forta però acollidora. O en Detectiuconan.cat, que ens va garantir l’accés a aquesta obra magna de l’anime, doblat a la llengua més nostrada, la de Ramon Llull i Pompeu Fabra. Però tu, Pilar, sempre tindràs un racó especial al meu cor. O sigui que, per tot això i molt més, un petonàs i feliç Sant Jordi.

XOXO

Iago Jacomet

Iago Jacomet

Literatura i pedagogia en dark mode.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *